Hangİ Proteİn KaynaĞı Ne Zaman Alınmalı?

Sporcuların protein alımlarına bakıldığında yapılan çalışmalar sporcuların gereksinimin (1,2-1,7 g/kg/gün) üzerinde protein aldıklarını göstermektedir. Normal şartlar altında da önerilen değerler yeterli ve dengeli bir diyetle karşılanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda sporcular bu miktarları yiyecekler yoluyla tamamlayamamakta ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bu gibi durumlarda hangi kaynağın tercih edileceği sporcu açısından önem taşımaktadır. En sık karşılaşılanları süt, whey, kazein, yumurta ve soya bazlı protein tozlarıdır.

‘’Kas protein sentezinde lösinin başlattığı etkiyi sürdürebilmenin yolu devamında diğer amino asitlerin alınmasına bağlıdır. ‘’

Etkinlikleri açısından değerlendirildiğinde kas kitlesini arttırmada benzer etkiler görülmektedir. Ancak lösin içerikleri ve sindirim hızlarındaki farklılıklar sebebiyle tercih zamanları farklı olabilmektedir. Whey proteinler en zengin DZAA dolayısıyla da lösin içeriğine sahiptir. Aynı zamanda sindirilmesi ve kana karışması en hızlı gruptur. Bu sebeple de özellikle antrenman sonrası kas protein sentezinin en yüksek olduğu dönemde daha sık tercih edilmektedir. Kazein ise midede çökelti oluşturarak sindirim süresini uzatır dolayısıyla da kana daha geç karışır ve istenen hızlı etkiyi gerçekleştiremez. Ancak yapılan bazı çalışmalar whey, kazein, soyanın birlikte alımının da kandaki amino asit düzeylerini sabit tutarak performans üzerine olumlu etkiler yarattığını göstermektedir.

Proteinin miktarı ve türünün yanı sıra ne zaman alındığı da kas oluşumda büyük önem taşımaktadır. Özellikle egzersiz dönemlerinde alınan proteinin(özellikle elzem amino asit içeriği yüksek olanlar) kas protein sentezini arttırmada ve bağışıklık sistemini korumada önemli olduğu yapılan çalışmalarda görülmektedir. Ayrıca maksimum performans artışını sağlamak için proteinin karbonhidrat ile birlikte alınması gerektiği de unutulmamalıdır.